Dogodek na Pravni fakulteti v Mariboru, dne 9.6.2021 - Študentska pravda


Pravna fakulteta v Mariboru bo v sredo, dne 9. junija 2021 ob 13. uri, izvedla finale tekmovanja študentov prava »Študentska pravda«.

Tekmovanje, ki poteka v obliki sodne obravnave hipotetičnega primera, letos zadeva odgovornost spletnih vplivnežev (»influenserjev«) za objave na socialnih omrežjih/klasičnih medijih v zvezi z zapisi o pandemiji in ukrepih za njeno zajezitev. V finalu tekmovanja bodo v senatu odločali okrožni sodnik dr. Andrej Ekart, odvetnik Slavko Vesenjak in odvetnica Vesna Gorjup Zupančič.

Hipotetični primer, ki bo predmet obravnave, zadeva novinarja, ki je od pojava prvega vala COVID-19 na svojih socialnih omrežjih delil objave, s katerimi je bolezen po nevarnosti enačil z gripo, nagovarjal je k nespoštovanju vladnih ukrepov vpričo njihove domnevne neustavnosti/nezakonitosti in pozival k protestom. Zoper zadevnega novinarja je tožbo za odstranitev objav in prepoved nadaljnjega objavljanja domnevno lažnih novic vložila priznana zdravnica. Ta zase in za svojo družino zahteva še odškodnino za pretrpljene duševne bolečine in strah - zgodilo se je namreč, da se je v časopisu predhodno opredelila do novinarjevih objav kot lažnih in nevarnih. Novinarjevi sledilci so se posledično domnevno zgrnili nadnjo, pri čemer novinar trdi, da jih k temu ni naščuval ter da mu bo kratena svoboda izražanja.

Pravna vprašanja, ki se bodo razreševala tekom pravde, so sledeča:

- Kako daleč sega svoboda izražanja in medijska svoboda pri objavah v zvezi s pandemijo in ukrepi (še posebej glede pozivov k udeležbi na protestih proti nošenju mask, proti cepljenju, zanikanju obstoja virusa);

- Problematika »fake news« v splošnem;

- Tehtanje med svobodo izražanja in pravico do zdravega življenjskega okolja (javnega zdravja);

- Če je že potrebno omejiti svobodo izražanja, kako intenzivne so lahko te omejitve;

- Ali »influenser« lahko odškodninsko odgovarja za dejanja njegovih spletnih sledilcev (spletno nadlegovanje, deljenje neresnic ipd.).

 

Študentska pravda je tradicionalno tekmovanje študentov prava, namenjeno študentom vseh slovenskih pravnih fakultet. Več o samem tekmovanju na spletni strani tekmovanja: https://studentska-pravda.si/